AktifBir FORUM  

Geri git   AktifBir FORUM > GENEL & GÜNCEL > Eğitim, Öğretim

Tercihte nelere dikkat etmeli? Nasıl bir yol izlemeli?

GENEL & GÜNCEL katogorisinde yer alan Eğitim, Öğretim forumu içinde "Tercihte nelere dikkat etmeli? Nasıl bir yol izlemeli?" başlıklı konu görüntüleniyor. Konunun içeriği "Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, puanı 160'ı aşarak, tercih yapma hakkını kazanan bir milyonu aşkın öğrenci için izlemeleri gereken yolları anlattı. Tercih yapacak adaylara ..." şeklinde özetlenebilir.

LinkBack Seçenekler Stil
Alt 19-07-2007, 10:02 AM   #1 (permalink)
Administrator
BANA DOKUNMAYAN YILAN,BIN YASAMASIN

Rep Gücü: 50 otoriter is a glorious beacon of lightotoriter is a glorious beacon of lightotoriter is a glorious beacon of lightotoriter is a glorious beacon of lightotoriter is a glorious beacon of lightotoriter is a glorious beacon of light
Tercihte nelere dikkat etmeli? Nasıl bir yol izlemeli?

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, puanı 160'ı aşarak, tercih yapma hakkını kazanan bir milyonu aşkın öğrenci için izlemeleri gereken yolları anlattı. Tercih yapacak adaylara "önce gönlünüzdekileri listeleyin" diyen Yarımağan, başarı sırasının yüzde 20, hatta yüzde 30 üzerinde geçen yıl öğrenci almış üniversitelerin programlarını da yazmalarını önerdi.

Prof. Dr. Yarımağan, bu yıl mezun olup puanı ile gerçekten istediği yere giremeyeceğini anlayan adaylara ise istatistiklere göre mezuniyetlerinin ardından ikinci kez girenlerin daha başarılı olduğunu hatırlatarak, puanlarını yükseltmek için ikinci kez deneyebileceklerini söyledi. Yarımağan, "Ancak hiç istemedikleri bir programa kayıt olup seneye tekrar girmeyi isteyenler, ortaöğretim başarı puanının yüzde 50 düşeceğini unutmasınlar. Üçüncü kez sınava girenlere önerim bir yere yerleşmeye baksınlar. Çünkü ikinci girişten sonra başarı düşüyor" diye konuştu.

KATSAYIYI DİKKATE ALIN

Tercih yapmaya hazırlanan her adayın yeteneğini ve gerçekten ne istediğini bildiğini söyleyen Yarımağan, katsayı ve ek puanları mutlaka dikkate almaları gerektiğinin altını çizdi. "Herkesin bir kulvarı var" diyen Yarımağan, katsayı ile ilgili şu uyarılarda bulundu: "Ortaöğretim başarı puanının 0.8 katsayı ile 0.3 katsayı ile çarpılacağını unutmayın. Ek puandan yararlanabilen adaylar ek puandan girebileceği yerleri tercih etsinler. Mesela öğretmen liseliler öğretmen okullarını tercih ettiklerinde orada 0.8 katsayıya ek olarak 0.24 ek katsayıdan yararlanıyorlar. Yüksekokullara bağlı mesleki, teknik ve öğretmenlik programlarını tercih eden mezunlar da ek puandan yararlanıyor. Meslek liseliler sınavsız girebildikleri programlara yer verecekler. Ek puan öğretmen liseliler ve meslek liselilerin bir kısmı için var. Liseliler için tek seçenek mezun oldukları alandan tercih yaptıklarında 0.8 katsayıdan yararlanmak. Hangi programlar olduğuna baksınlar."

GÖNLÜNÜZDEKİ LİSTE

Adayların gönlünde yatan" ve çok okumayı istediği 10 veya 15 programı sıralamasını isteyen Yarımağan, sonra izlenmesi gereken yolu şu sözlerle anlattı: "Bu tercihlerinizi istek sırasına göre yerleştiriniz. İşletmeyi hukuktan daha çok istiyorsanız onu öne yazın. Hukukun puanı daha yüksek diye ilk tercih olan işletmenin önüne geçirmeyin. Sonra bu listenizi alın ve geçen seneki kılavuzdaki başarı sıralarına bakın. Eğer yazdıklarınızın hepsinin başarı sırası kendi başarı sıranızdan yüksekse sadece bir yere girmeyi garanti edemezsiniz. 10-15 tanesini gönlünüze göre yazdıktan sonra altına 10-14 tane de daha az istediğiniz ama kazandığında gidip okuyacağınız, içinize sinecek, başarı sıralamasında daha aşağılarda olan birkaç programı ekleyin."

(Sabah)
otoriter isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!

Seçenekler
Stil