AktifBir FORUM  

Geri git   AktifBir FORUM > GENEL & GÜNCEL > Sağlık

Guatr'ın nedenleri neler?

GENEL & GÜNCEL katogorisinde yer alan Sağlık forumu içinde "Guatr'ın nedenleri neler?" başlıklı konu görüntüleniyor. Konunun içeriği "İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Özgültekin, guatr hastalığının, beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak oluştuğunu belirterek, özellikle karalahana, soya fasulyesi ve ceviz ..." şeklinde özetlenebilir.

LinkBack Seçenekler Stil
Alt 11-08-2007, 02:07 AM   #1 (permalink)
Hiper Aktif

dogangunes - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
o kadar uğraştım boşa gitti...

Rep Gücü: 11 dogangunes is a splendid one to beholddogangunes is a splendid one to beholddogangunes is a splendid one to beholddogangunes is a splendid one to beholddogangunes is a splendid one to beholddogangunes is a splendid one to beholddogangunes is a splendid one to behold
Guatr'ın nedenleri neler?

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Özgültekin, guatr hastalığının, beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak oluştuğunu belirterek, özellikle karalahana, soya fasulyesi ve ceviz gibi besinlerin sıkça tüketilmesinin hastalığın en önemli sebeplerinden birini oluşturduğunu söyledi.

Prof. Dr. Özgültekin, Adapazarı Merkez Belediyesince Abasıyanık Sanat Merkezinde düzenlenen, ''Tiroit Bezi (guatr) hastalıkları ve kanserleri'' konulu seminerde, guatr hastalığının başlangıç aşamasında hasta tarafından pek önemsenmediğini, bu nedenle birçok hastanın guatr akut dönemi geçtikten sonra tedaviye başvurduklarını kaydetti.

Hastalığın önemsenmemesinin ise büyük oranda kanser riski taşımamasından kaynaklandığını belirten Özgültekin, ''Guatr, çeşitlerine göre binde 4 ve bu seviyelerde değişen oranlarda kanser riski taşıyor. Bir şekilde bu bilgiye sahip olan hasta tedaviye geç geliyor. Doktorlar genelde hastalığın çok ileri aşamalarında hastaya müdahale etmek zorunda kalıyor. Bu da hem hastayı hem de doktoru zor duruma sokuyor'' dedi.

Hastalığın beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak oluştuğunu ifade eden Özgültekin, şöyle konuştu:

''Karalahana, soya fasulyesi ve ceviz gibi besinlerin sıkça tüketilmesi guatrın en büyük sebebini oluşturuyor. Hastalık, yöresel beslenme alışkanlıklarına göre Karadeniz ve Doğu Marmara gibi bölgelerde yoğunluk kazanıyor. Özellikle Karadeniz Bölgesi'nde karalahana hemen her gün tüketiliyor. Ceviz, soya fasulyesi ve karnabahar da bu bölgede oldukça sık tüketilen besinlerden. Bu bölgelerde ülkenin diğer bölgelerine oranla guatr hastalığının görülme olasılığı oldukça yüksek. Bu besinler yüksek miktarda guatrojen madde ihtiva ediyor. Bu maddeler de vücuttaki hormon üretimini engelliyor. Bloke olan hormon yapımı nedeniyle de bu kez tiroit bezi büyüyor.''

Prof. Dr. Recep Özgültekin, bu besinlerden ayda en fazla 3-4 kez tüketilmesi gerektiğini belirterek, ''Sadece bu besinler değil, diğer tüm besinlerin normalinden fazla tüketilmesi insan sağlığında anormal durumlara sebep oluyor'' diye konuştu.

Özgültekin, guatrın vücutta aşırı kilo kaybı veya kilo alımına neden olabileceğini, ancak ilaç tedavisiyle bu gibi anormal fiziksel değişiklerin önüne geçilebildiğini de sözlerine ekledi.

alıntı
dogangunes isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Alt 23-09-2007, 02:08 PM   #2 (permalink)
Super Moderator

orkunorkun - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Rep Gücü: 9 orkunorkun is a splendid one to beholdorkunorkun is a splendid one to beholdorkunorkun is a splendid one to beholdorkunorkun is a splendid one to beholdorkunorkun is a splendid one to beholdorkunorkun is a splendid one to beholdorkunorkun is a splendid one to behold
Cevap: Guatr'ın nedenleri neler?

daha once calistigim sirket yoneticilerinden biri bu tiroidle ilgili hastaliga yakalanmisti

1 ay sonra gemimiz istanbul dan gecerken ' ayni kisiyi defalarca gordum ama

KUMANYA BOTU nda

taniyamaz durumdaydi' yani oyle sismisti ki ' taniyamadim' tipi degismisti komple hemde

gemiye bindiginde elbiselerinden ve 1-2 benzerlikten tanidim' dana selam verince

bu duruma nasil dustunuz abi dedim ??

-- ben de bilmiyorum
-Kan tahlili verdim sonuclari bekliyoruz
doktorlar da bilmiyor aniden oldu dedi

-- sasirdim
-- tahliller sonucunda ' tamemen tiroid bez problemii semptomlari bulundu' doktorlar tahmin etmislerdi ama bence emin olmak icin tahlillere garanti altina almak istiyorlardi''

bir homon tedavisi cok tehlikelidir cunku..

sonra tamamen normale dondu'''

bircok sismanligin sebebi bu olabilir''' ozelliklle yemeden sisman olan insanlar

yemiyorum ama yinede sismanim diyenler bir kontrol ettirsin
orkunorkun isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!

Seçenekler
Stil