ISM sistemi--- internarional safety menagement sistemidir- tüm dünyada geçerlidir,sadece gemilerde değil şirketlerde de geçerlidir...Bu sistemden anlayan şirket görevlileri aranmakta,bu işe para yatırmaktadırlar.ISM den anlayan personel tercih sebebidir.
Bunun adı yakında başka bir şekilde gelecek önünüze PBS Planlı bakım sistemi veya başka isimde , Türkiye yapmamaz,diyeceksiniz başta,çok zaman geçer deyeceksiniz, oturtacaklar merak etmeyin,,, ordudaki ismi pbs dir
ISM
Biz bunu türk bayraklı gemilerde 1 subat 1999 dan sonra uygulamaya başladık
İlk başladıgımızda bu ne yaw aptalca kağıt parçaları, bisürü eğitim eğitimlerden kaçmak istedik ,işine gelmeyen kaçtı,
Sistem çok güzel aslında ama kullanılması zor tarafları var, hiçkimse ben bilmiyordum haberim yoktu diyemez.
Yapacağınız herşey kağıtla yapılmak durumunda,her şeyin yazılı bir kanıtı var, hasta mı olacaksınız eger acil bişey yoksa verin kağıdınızı sorumluluktan kurtulun,eger acil hastalanır kaza geçirirseniz ,biz sizin yerinize o kagıdı dolduruyoruz, hastaneye de sevk ediyoruz, şirket te ben bilmiyorum hesabı yapmıyor—Maaşınız mı yatmadı şirkete kağıtla hesap soruyorsunuz
Efendim ben kötü gündeyim para ödeyemem—yok öyle ISM i kabul etmek adaleti kabul etmek oluyor, o kadar dusunulmuş ki görevleriniz ve yükümlülükleriniz yazıyor. Ekstra görev kimse veremiyor,tabii sizin gönlünüz zenginse o başka içinizden bir çay yapmak gelirse yani,
Sigorta korkunuz olmuyor-eğer bir işi yapamıyorsanız onun da formu var dolduruyorsunuz ,sebep ve sonuçlar- her hafta toplantı yapıyorsunuz-her ay toplantı yapıyorsunuz,şiketin büyümesi ve gelecek için fikirler tartışılıyor ve yazıya dökülüyor,eksiklik raporu oluşturuluyor,sorunlar için zaman tanınıyor ve sorumluluk yükleniyor, bu sorunlar bir sonraki
Toplantıya kadar genelde çözülüyor, o kadar dikkatli oluyorsunuz ki artık şirkette/gemide küçük sorunlar arıyorsunuz--- aslında maksat insan güvenliği eger bir gün yolda gecerken
Kafanıza bişey düşüp ölmeyin-sakatlanmayın diye,ve insan yaşam standartlarını koruyor,
O kadar inceledim ki sistemi,
Genelde gemilerde erkekler çalışır, ama bir kadının da çalışabileceği düşünülüp bütün tuvaletelere kadın pedi koymak bile dusunulmuş,kadınlar olmasa da bu mecbur tutulmuş-amelyat malzemelerinde dahi kadınlar düşünülmüş,

O kadar mükemmel sistem ki olmamış ama olabilecek herşey düşünülmüş, kahve makinalarından tut çamaşır mk. soguk hava klimalarına kadar işyerleri düşünülmüş,ama insanlara ekstra sorumluluklar verilmiş,o kadar profesyonelleşiyorsunuz ki, bir şeyin olmama riski yok.
Bu sistemden çıkmak için tek bir şey gerekli 15 gün önceden dilekçe veriyorsunuz ayrılmak için ve sebep yazıyorsunuz—siz gittikten sonra da siciliniz var –dosyanız şirkete gidiyor
Siz gittikten 15 gun sonra arkanızdan arkadaşlarınız amirleriniz yazıyor—siz kötüyseniz bir daha iş bulurken bu şirketin adını bile anmıyorsunuz.. eger iyi bir iş bulursanız adınız kara listeye geçtiyse,iş başvurusunda işe alınmıyorsunuz bunun sebebini önceki işyerinize sormanız gerekiyor.—fakat siciliniz temiz ise her yerde kapılar açılıyor,ayrılış sebebiniz mantıklı ise ve çalışkansanız sorun yok zaten…. ISM avrupa topluluguna girince bu sistemi başka isim altında zorla sokacaklar hazırlıklı olun. Bu dediklerim aklında kalsın,
BEN şenol sizi uyarıyorum,bu yazıyı bilmedim görmedim haberim yoktu demeyin: Ben bu sistemin türkiyede ilk uygulayıcılarından biriyim,
işyerlerinizden daha birçok kursa gönderileceksiniz, sertifikalandırılacaksınız,bunun altında ISM yatar '
senolmutlu@2005